sobota 30. srpna 2014

Švédské pokušení (=skořicové rolky)


Vrátila jsem se z Chorvatska, a doma mě čekalo překvapení v podobě studeného počasí. Připadám si jako na podzim, kdy nemám chuť vycházet z domu. V takových chvílích je nejlepší usednout na gauč s čerstvou kávou a něčím na zub. Pokud právě uvažujete, co by to tak asi mohlo být, doporučím vám tyto skořicové rolky, které jsou naprosto fantastické! Receptura je švédská (jistě znáte z Ikea restaurace), ale pečou se hojně i v celé severní Evropě a Americe. Nechala jsem se zlákat Kanaďanem Majklem, který je tak vychvaloval, až mě to zvledlo z gauče a donutilo jít péct. Celou přípravu můžete shlédnout na tomto videu, kde Majkl všechno polopaticky vysvětluje krok za krokem. A věřte, že ani já ani Majkl jsme to s chválou nepřehnali. Jsou fakt super. A snadné!




Ingredience:

Na těsto:
0,5 kg hladké mouky
1 kostka čerstvého droždí
100g rozpuštěného másla (minutka v mikrovlnce)
200ml teplého mléka (opět poslouží mikrovlnka)
100g cukru krupice
2 vejce

Na náplň:

200g cukru krupice,
100g zteplalého másla
1 lžička mleté skořice

Na polevu:

100g cukru moučka
3 lžíce mléka

Postup:

Postup je trochu zdlouhavý kvůli potřebné době na kynutí těsta, ale jinak nejde o nic těžkého.
Nejprve smícháme všechny ingredience na těsto, přikryjeme utěrkou a vložíme do trouby na 40°. Po 3/4 hodině zkontrolujeme, jestli se těsto zdvojnásobilo, a pokud ano, promícháme to a vložíme opět do trouby na stejnou teplotu. Cca po 25ti minutách by mělo být těsto objemné jako před promícháním. Vyndáme ho z trouby a začneme zpracovávat na dvě přibližně stejné části. Ty položíme na kus namaštěné fólie (každý zvlášť),  prsty lehce uťápneme na cca centimetrovou obdelníkovou placku.
Na placku rovnoměrně poklademe náplň (všechny ingredience na náplň se jen smíchaly) a pomocí fólie zarolujeme v roládu (z káždé části těsta jednu, takže 2 rolády). Hotovou roládu pokrájíme na přibližně 4cm proužky. Rolky postupně poklademe na vymaštěný plech jednu vedle druhé (podle velikosti plechu volíme správně rozestupy, aby nebyly sbytečně obrovské mezery mezi šneky). 
Rolky pečeme v předehřáté troubě přibližně  20-25 minut (podle trouby) při 170°. Je dobré plech v troubě na poslední minuty otočit, aby se rolky upekly co nejrovnoměrněji. V průběhu pečení si smícháme suroviny na polevu a ihned po pečení rolky polijeme. Dobrou chuť!




Máte nějaké klasické podzimní recepty? A jedli jste už někdy dřív skořicové rolky (třeba v Ikei)?

-le boulanger

2 komentáře:

  1. No krása, všechno, kde je alespoň špetka skořice miluji. :) U nás je na podzim klasicky nejčastěji štrůdl. :D
    Zvu tě ke mně na giveaway

    OdpovědětVymazat